Que aixequi la mà qui no fa servir Google cada vegada que seu davant l'ordinador i necessita trobar el que sigui. Actualment utilitzem tan sovint aquesta eina que fins i tot ha aparegut el verb "googlejar". El que ja no és tan segur és si el sabem fer servir amb tot el seu potencial. Aquí t'explico alguns trucs que cal conèixer per afinar més en les nostres cerques i que podem transmetre als alumnes, és clar!
1. Buscar una frase exacta amb cometes
Si volem trobar una frase o cita exacta la posarem entre cometes.
Seria el cas de buscar cites textuals d'una obra literària, lletres de cançons... També és convenient posar les cometes en situacions en què volem que dues paraules, per exemple, apareguin juntes: "amanida russa " ens trobarà la recepta que estem buscant, però evitarà que aparegui, per exemple, el relat d'una model russa que només menja amanida.
2. Ús del comodí *
L'asterisc ens ajudarà a trobar paraules que poden variar o que en aquest moment ens són desconegudes. És una eina potent si la combinem amb les cometes. Per exemple, si no recordo com va exactament una expressió "qui sembra * recull * ".
3. Excloure amb el signe -
El signe - situat davant una paraula, l'exclourà de tots els resultats de la cerca. Si busco receptes de gelat però no m'agrada el de maduixa, teclejaré recepta gelat -maduixa.
També utilitzarem el signe - en casos en què una paraula pot tenir diversos significats (jaguar animal o marca de cotxe): velocitat del jaguar -cotxe. O bé Titanic -pel·lícula.
4. Incloure amb el signe +
Al contrari que en el cas anterior, podem demanar explícitament que en la cerca s'inclogui un determinat concepte. Escriuré amanida tèbia +bolets si vull trobar idees per menjar-me els bolets que em queden a la nevera en forma d'amanida.
5. Donar dues alternatives amb OR o |
La paraula OR (escrita amb majúscules) i el signe | (AltGr + 1) serveixen per indicar al cercador que ens és igual una o l'altra paraula situades al seu costat, que no cal que coincideixin totes dues. Per exemple, recepta pastís poma OR pera (o bé recepta pastís poma |pera) si vull fer un pastís amb fruita però m'és indiferent que sigui de poma o de pera.
6. Buscar en una pàgina web concreta amb site:
En ocasions necessitarem acotar la cerca a una pàgina concreta, per exemple, perquè la coneixem o ens proporciona més fiabilitat. Imagineu que hem vist a TV3 una recepta de pastís de maduixes i el volem fer; escriuríem pastís maduixes site:tv3.cat.
Combinar l'opció site: amb el signe - ens permet excloure una web determinada: característiques tigre -wikipedia.org.
Un altre detall és que podem utilitzar, per exemple, site:.cat per filtrar i buscar només llocs amb domini català, o -site:.it (signe - al davant) per eliminar de la cerca els llocs amb domini italià.
7. Filtrar tipus de documents amb filetype:
Aquesta opció ens és útil quan estem buscant un tipus d'arxiu determinat (pdf, doc, ppt, xls...). Si busquem les instruccions d'un aparell, pot estar bé trobar-les en pdf per baixar-les i imprimir-les directament: instruccions PDI Hitachi filetype:pdf.
8. Calculadora
Google pot fer càlculs senzills si els escrivim directament a la seva barra i premem intro:
Podem sumar (x+y), restar (x-y), multiplicar (x*y), dividir (x/y), buscar un percentatge (x% de y), una arrel (xth root of y)... També calcula factorials i logaritmes, però això jo ja no ho domino... :S
9. Conversions
També podem fer canvis de divises o conversions entre unitats d'una forma força fácil:
10. TACfaners: Us proposo que veieu algunes de les coses a les que dediquen el temps els programadors de Google. Per exemple, escriviu a la barra de Google "Google loco" i entreu al primer resultat que us ofereix. Què? xuli? ^.^
En sé un altre: teclegeu "Zerg Rush" i premeu intro, a veure què passa...
Vinga, digueu-me: coneixíeu aquests "trucs" de google? els feu servir sovint? En coneixeu algun i el voleu compartir? Gràcies!
Són trucs molt útils i val la pena que almenys alguns de bàsics els treballem amb els alumnes. Jo algun el coneixia però d'altres no en tenia ni idea i crec que em farà més fàcil i ràpida la feina de googlejar. Gràcies per compartir-los.
ResponEliminaEstic d'acord, Dolors! Alguns poden ser interessants per treballar amb els nens/es. Gràcies pel comentari! ;D
EliminaMolt bé Joana! Alguns els sabia però d'altres no. I està.molt bé tenir-los tots junts per no oblidar-los. Moltes gràcies i una abraçada! Nora
ResponEliminaAiii, Nora! Gràcies a tu, quina sorpresa!! M'encanta tenir-te per aquí, "tocaya"! ;D
EliminaUna abraçada
esto me lo voy a mirar este finde, que parece muy intenso, gracias, Joana, un besote
ResponEliminaSí, Blanca, espero que te sea útil! Un abrazo
EliminaHola: muchas gracias por tu visita a mi blog cativodixital.blogspot.com Me alegra comenzar esta aventura al tiempo que tu. Ya me tienes de seguidora. Me parece muy útil la información que nos aportas. También la maqueta me gusta por su sencillez. Ya me tienes por aquí con lo que seguiremos en contacto
ResponEliminaGracias, seguimos en contacto.
ResponEliminaAcabo de practicar els trucs que ens proposes són fàcils i útils...Gràcies.
ResponEliminaM'atreveixo a suggerir un entreteniment: Teclegeu Do Barrel Roll i prepareu-vos pel vertigen.
Qué bé, Neus, que t'hagi resultat útil!!
EliminaFantàstic lo del "do a barrel roll"! Gràcies pel comentari, un petó
Bé, molt bé! Els que encara funcionem pel "compte de la vella" és una troballa. Els he anat provant i la veritat és que agilitzen la feina i les estones de cerca.
ResponEliminaTrobo que alguns dels trucs poden ser útils per anar-los introduint amb els nostres alumnes.
Senquiu i endavant!!
Qué bé que us resulti útil! Ja saps, ara... a "googlejar"!
EliminaUna abraçada