dimarts, 10 de febrer del 2015

Què és symbaloo i com funciona

Avui vinc amb una eina d'origen holandès que ha crescut exponencialment des de la seva creació l'any 2007 (Actualment té uns 5 milions d'usuaris registrats).


Tot i que ja té més de 7 anys i molts usuaris, encara em trobo gent que no coneix Symbaloo, així que us proposo de fer-li un repàs ;)

Què és?
Symbaloo et permet organitzar en un mateix lloc totes les pàgines web que t'interessin, i tenir-les disponibles des de qualsevol ordinador o dispositiu mòbil que utilitzis.  La seva aparença és la d'uns botons quadrats (blocs), que pots organitzar en carpetes (webmixes).  Cada "bloc" és una porta, un enllaç directe a una web o recurs.
Si ets un usuari de les noves tecnologies i dediques un cert temps a buscar informació, a consultar webs o blogs, o si utilitzes sovint unes determinades pàgines de recursos, symbaloo és un recurs que has de tenir en compte.

És una eina que ens facilita la feina perquè estalvia temps i ajuda a ordenar, a organitzar.  A partir d'aquí, té prou flexibilitat per a usar-la de diferents formes.

Per exemple, mira el webmix que tenim a l'escola per als alumnes d'Educació Infantil:

  Com que aquests nens i nenes encara no llegeixen, symbaloo facilita la tasca d'anar d'una activitat a l'altra.  A més, el symbaloo només l'hem hagut de crear una vegada, i a mida que anem introduïnt nous recursos, es va actualitzant automàticament allà on estigui inserit.

Un altre exemple és fer servir un symbaloo per guardar, ben juntets i organitzats, tots els recursos (webs, videos, imatges...) referents a un tema.  Per exemple, aquest que he trobat sobre animals marins:

 


Què m'ofereix?
Symbaloo t'ofereix registre gratuït a la majoria de les seves opcions, una interfície intuïtiva i fàcil d'utilitzar i uns tutorials en vídeo amb els que és impossible perdre's.

Una altra avantatge és que no només pots crear els teus propis webmixes, sinó que pots buscar d'altres ja fets que et poden anar bé  tal i com estan o bé pots fer-los servir de punt de partida i personalitzar-los.  De fet, jo et recomanaria que, si has de crear un symbaloo per recollir recursos (p.e. lectoescriptura, un tema de medi, projecte...), primer busca si ja existeix algun webmix que et pugui anar bé.  És possible que trobis la feina feta i, si més no, un bon punt de partida.

També tens l'opció de fer el curs de symbaloo, seguir els seus tutorials i convertir-te en un "usuari certificat" per symbaloo.  Et recomano molt seguir aquest curs perquè et permetrà avançar des del coneixement bàsic del programa fins a conèixer trucs i opcions molt interessants.  Jo vaig passar mesos usant Symbaloo abans de decidir-me a fer el curs, i crec que m'hauria anat bé haver-lo fet abans.
Per fer el curs, cal que et donis d'alta com a usuari i, quan entris a symbaloo, trobaràs l'accés a la part superior esquerra de la pantalla:

Com funciona?
He trobat aquest video a la xarxa que et guiarà en els primers passos en l'ús de symbaloo:


(autoria del video: R QI)

TACfaners: ja teniu el vostre symbaloo?


Per cert, i ja acabo, fa unes setmanes vaig seguir el procés per aconseguir el certificat de Symbaloo, tal i com us recomano una mica més amunt, i aquí el podeu veure:
Mola, oi? ;D

11 comentaris:

  1. estupenda entrada, Yo lo llevo usando casi desde que salió y me ahorra un montón de tiempo. un abrazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Marta! Es una de mis herramientas preferidas, muy sencilla de utilizar y muy útil. Un abrazo.

      Elimina
    2. Perdona, Blanca, te he cambiado el nombre... :S

      Elimina
  2. Hola: es muy útil y práctica y coincido con Blanca en que nos permite ahorrar tiempo, que siempre andamos a mil por hora. Por cierto. millones de gracias por concederme los reconocimientos a mi blog. Me hace mucha ilusión. Seguimos en contacto

    ResponElimina
    Respostes
    1. De nada, Marta!! Gracias a ti por comentar y darnos tu opinión. Un abrazo.

      Elimina
  3. Hola Joana!!!
    Felicitats!!!
    No estic registrada, però veig que pot ser semblant al pinterest, oi? Després, m'ho miraré amb més tranquil·litat.
    Gràcies per fer-nos descobrir o recordar recursos senzills i que tenim a l'abast ;)

    Eiii, tens un premi, eh? Passa'l a recollir ;)

    Txell

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Txell!
      A mi és una eina que m'encanta, i sí, té algunes semblances amb pinterest, tot i que jo veig pinterest més per a mi, però el symbaloo és fantàstic per compartir amb els alumnes... Em sembla superútil per tenir totes les webs i recursos referents a un tema junts, i facilitar l'accés dels alumnes... A la meva escola el fem servir moltíssim i ens facilita molt la feina.
      I pel premi... gràcies, gràcies i gràcies! Ets un encant! Una abraçada ben grossa,

      Elimina
  4. Hola Joana! Jo encara no li he agafat el truco! Fa temps que tenc compte, però no m'ha enganxat :( Potser amb aquesta explicació m'animo! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Mercè! A mi em resulta molt útil i còmode sobretot per organitzar les webs o recursos on vull que treballin els infants...
      Així que si, t'animo a què ho provis i li re-descobreixis totes les possibilitats!
      Un petó

      Elimina
  5. Fet! ja estic registrat i he començat a fer el meu. He fet proves de muntar-ne un per a alumnes.
    Bo, molt bo!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bé! Una de les coses que més m'agraden és quan em dieu que us resulta útil i que ho esteu provant i aplicant...

      Elimina

M'agradaria molt que deixessis un comentari.
L'objectiu del blog és compartir informació que resulti útil, si és així o si tens algun dubte, no ho sabré si no m'ho dius!!
Gràcies :-)