dimarts, 18 de novembre del 2014

Geolocalització: què és i com funciona?

Què és?
La geolocalització (també georeferenciació) consisteix a localitzar una persona, objecte, empresa... en un lloc geogràfic exacte determinat per unes coordenades.  Aquestes coordenades generalment provenen de satèl·lits, tot i que es poden aconseguir també amb d'altres dispositius com torres de telefonia mòbil.


que es la geolocalitzación
imatge de chaval.es
La geolocalització és possible gràcies als Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG), que integren elements de programari i maquinari amb dades geogràfiques de manera que poden respondre a diverses necessitats: permeten crear consultes interactives, analitzar la informació espacial, editar dades, mapes i presentar els resultats de totes aquestes operacions.



És molt possible que en aquests moments portis a la butxaca un mòbil que està enviant les coordenades de la teva posició i que té el potencial, per exemple, de donar-te informació sobre el lloc on ets, els serveis existents al voltant... Crec que és una eina que té moltes possibilitats per al nostre dia a dia personal i també professional. 

Hi ha força escoles que proposen activitats als alumnes basades en la geolocalització, ja sigui com a activitats independents o com a part d'un projecte més ampli.  Les eines de geolocalització permeten utilitzar i combinar informacions de diferents tipus, i per tant ajuden a treballar la competència bàsica en tractament de la informació.  Una localització pot ser el punt de partida per a investigar sobre un tema, ressaltar espais d'interès o aportar-li contingut multimèdia.  I, a més, els alumnes estaran motivats i adquiriran coneixements sense adonar-se'n.

Espero haver-te convençut que això de la georeferenciació té possibilitats, i que ara tinguis una certa curiositat per saber-ne més o t'estiguis plantejant com aplicar això a l'aula... De manera que t'estaràs preguntant:

I per on començo?

Si no tenim gaire idea, una primera cosa fàcil per provar nosaltres mateixos i també proposar-ho als nostres alumnes podria ser buscar una adreça, lloc d'interès, etc. amb Google Maps.  És tan senzill com escriure què estem buscant i clicar a la lupa:



Per exemple:
* Buscar a Google Maps l'escola
* Buscar i situar la nostra vivenda
* Localitzar llocs d'interès o que estem estudiant: el Montseny, el jaciment de Can Tacó, la casa de colònies on anirem al maig...
En tots aquests casos, podem "jugar" alternant la vista "mapa" i la "satèl·lit"



També podem obtenir una visió "street view":



* Una opció divertida i motivadora és anar a parar a un "lloc misteriós" del qual proporcionarem les coordenades.  P.e., imagineu que comenceu un tema rebent un sobre sospitós on només hi ha escrites unes misterioses coordenades...  a on ens portaran?

Si ja heu superat les opcions més bàsiques, heu de saber que hi ha moltes aplicacions que permeten enriquir i fer coses interessantíssimes (en posteriors entrades en veurem algunes).
Us proposo començar per GoogleMaps Engine.  És una mena de versió avançada de Google Maps amb la qual podem crear els nostres propis mapes i itineraris, combinant-los amb informacions, fotografies, vídeos, etc.  Permet fer mapes col·laboratius, compartir-los i permet una interacció molt fàcil amb Google Earth.

Només cal entrar amb un usuari (de gmail, per exemple), i podem crear els nostres propis mapes i itineraris.  He creat un itinerari molt senzill (on hi he afegit text i imatge) perquè ho veieu:



Aquesta eina ens permet avançar una mica més i treballar més competencialment perquè permetrà als alumnes que localitzin punts d'interès i els enriqueixin amb imatges, textos, vídeos... :
* Podem fer grups que col·laborin en la creació d'un itinerari pel poble, marcant els punts de més interès i afegint-hi un text i una imatge que poden haver captat ells mateixos.
* Podem proposar als nostres alumnes que reflecteixin en un mapa el que han après sobre una comarca, país... tot localitzant les ciutats més importants o els accidents geogràfics interessants.

TACfaners: us deixo un petit vídeo sobre el funcionament de Google Maps Engine.  


(Font: IEDA Turismo)

Vinga, us animeu a muntar alguna activitat?  Si necessiteu ajuda o voleu més informació... ja sabeu on trobar-me! ;D
Per cert, heu trobat a on ens portaven les coordenades misterioses de més amunt?

14 comentaris:

  1. Acabo de descobrir el teu bloc i m'ha encantat felicitats!
    Enguany vull treballar Barcino amb els alumnes de cinquè fent servir google maps fent un recorregut pels diferents llocs que visitarem i la restes que encara existeixen
    Molt bona feina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per les teves paraules, Joan! Espero que aquest treball per la Barcino històrica resulti enriquidor pels teus alumnes i per tu. M'encantaria veure el resultat!

      Elimina
  2. gracias por sacarme de la ignorancia. un beso Joana.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ay, Blanca... Pero si tú eres un pozo de sabiduría! Gracias y un abrazo.

      Elimina
  3. Ho provarem a veure com ens surt! És molt interessant!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Mònica, ja sabeu que us ajudaré en allò que pugui. Segur que tots plegats n'aprendrem molt! Petonets

      Elimina
  4. Ho he provat i he gaudit una bona estona. He visitat diferents indrets, però el que més m'ha agradat és el que he trobat amb les teves coordenades. Un indret de somni, ple de riqueses, d'història, d'art i de tresors....m'ha encantat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Has treballat molt aquest cap de setmana, eh? ;D
      Gràcies pel comentari, una abraçada

      Elimina
  5. O he perdut a l'Esther vaig a geolocalitzar-la

    ResponElimina
  6. Enhorabona pel blog i per aquestes entrades aclaridores!
    Tinc un premi blogger per compartir amb tu a http://marta345.blogspot.com.es
    Si et ve de gust pots passar a recollir-lo.
    Una abraçada i endavant!
    Marta / TresQuatreiCinc

    ResponElimina
  7. Moltes gràcies, Marta, és el meu primer premi... Em passo pel teu bloc a recollir-lo ;D.
    Una abraçada

    ResponElimina
  8. Hola Joana!
    He probat de localitzar a casa dels meus pares i m'ha fet molta il.lu quan l'he trobat.
    Una eina molt interessant.Seguiré buscant.
    Una abraçada!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Qué bé, Esther! No saps la il·lusió que em fa que aneu provant coses, trastejant, i que llavors m'ho expliqueu! Un petó

      Elimina

M'agradaria molt que deixessis un comentari.
L'objectiu del blog és compartir informació que resulti útil, si és així o si tens algun dubte, no ho sabré si no m'ho dius!!
Gràcies :-)