dimarts, 26 de maig del 2015

ParaPara: dibuixos en moviment

 



 Ei, TACfaners! Què us sembla aquesta animació? Sí, ja sé que està una mica força tremolosa i no és res de l'altre món, però l'he feta jo soleta en uns minuts. Voleu saber com? Doncs amb ParaPara, una aplicació per a crear animacions amb la tècnica dels folioscops (flip books, amb anglès).  


Consisteix en anar afegint i/o variant detalls en una imatge, tenint a sota la anterior per a poder controlar els canvis.  Té molt poques eines però suficients per a començar a fer animacions (color, gruix del traç, goma).


Amb el signe + afegim noves capes al dibuix.  Ens podem anar desplaçant per les diapositives de la part superior per fer les modificacions que calgui, i podem comprovar els efectes clicant al botó play.
Quan estem satisfets del nostre treball, clicarem a "D'acord" a la part inferior dreta de la pantalla (ho sento, ho he tallat a la imatge i no es veu :S)
Cal posar nom i títol a la imatge i confirmar (botó "envia").

Anirem a parar a una pantalla que permet:
* introduir un mail a on enviarà l'animació
* captar un codi QR que adreça al nostre treball
* obtenir una adreça on està "allotjada" l'animació.  Si anem a aquesta adreça, veurem que a la part inferior ens retorna una línia de codi per inserir l'animació a un blog o web.






TACfaners: a mi em sembla que a aquesta eina ens pot ajudar a treballar la creativitat, i pot ser un bon complement per a què els nostres alumnes il·lustrin els seus textos, facin un treball plàstic diferent, practiquin el traç...  I vosaltres, us animeu a provar ParaPara?

dimarts, 19 de maig del 2015

Meme: què és i com es fa?

Potser no sabies que es deia així, però de ben segur que veient la imatge següent sabràs què és un meme i segur que n'has rebut algun.


Va ser un biòleg (Richard Dawkins), l'any 1976, el primer que va usar el terme meme per a definir "aquelles frases, melodies populars o conductes que es transmeten en cada cultura a través de la imitació".  Així, serien memes la cançó que cantem pels aniversaris o les expressions populars com "això és més... que... "


En l'àmbit tecnològic, els memes són idees, imatges o símbols que es transmeten de forma exponencial pels medis d'internet (xarxes socials, blogs, canals de notícies, emails...).  L'origen de la paraula és l'arrel grega "mimema" que significa "quelcom imitat" i representa una forma de propagació cultural. 
Algú ha proposat que el nom adient en la nostra llengua seria "fenòmen d'internet", però no sé jo si aquesta proposta tan acadèmica tindrà massa èxit tenint en compte la naturalesa popular, viral i fins a cert punt, improvisada, d'aquest fenomen.

Els memes que més circulen són humorístics, tot i que també poden portar un missatge seriós i profund.  Sigui quin sigui el seu contingut, no hem d'oblidar que els memes es caracteritzen pel seu contingut viral, no per la seva veracitat.  L'altra característica és que són força efímers i que van evolucionant de forma complexa.  Aquí hi ha una extensa exposició de com una imatge de Keanu Reeves es transforma en meme i va evolucionant.



Són memes els vídeos que es transmeten de forma viral, que sovint formen part de campanyes publicitàries o bé que els usuaris pugen i "tunegen" al seu aire (per exemple, hi ha molts memes en forma de vídeo que "tunegen" un fragment de la pel·lícula "El Hundimiento").  O aquest, que forma part d'una campanya de samsung:



A les aules, a part de transmetre què és un meme i les seves característiques, podem treballar la competència comunicativa i la tecnològica proposant als alumnes que creïn memes al voltant d'un tema (refrany, dita, sentència...).  Alguns programes generadors de memes, molt senzills d'utilitzar poden ser memegenerator o meme-maker.


TACfaners: proveu de crear el vostre propi meme, comprovareu que és molt senzill i practicareu habilitats TIC i socials.  Com a curiositat, també podeu consultar una base de dades sobre els memes en circulació.

dimarts, 12 de maig del 2015

Més eines per a fer núvols de paraules

Com a bons TACfaners que sou, ja sabeu que un núvol de paraules (o núvol de tags, que diuen alguns saberuts iniciats ^.^) és la representació visual de les paraules que componen un text, en el qual la mida és més gran com major és la freqüència en què apareixen les paraules en aquest text.

La web 2.0 està farcida d'eines per a fer núvols de paraules.  Podem fer ús d'aquest recurs en un grapat de situacions educatives, per exemple:
-> És un element atractiu per ilustrar un concepte en un document, presentació, web o entrada de blog.
-> Permet analitzar la densitat de paraules clau en un determinat text, i fins i tot fer comparacions entre dos textos o fonts.
-> Un núvol de paraules ens pot servir per presentar un tema nou o bé per sintetitzar un tema ja treballat.
-> És una eina diferent per presentar nou vocabulari.
-> Per crear una endevinalla visual, plena de paraules clau referides al concepte, personatge històric o terme que cal endevinar.
-> Per revisar l'estil d'un text que hem escrit, apreciant si el vocabulari és ric o pobre i si hi ha determinades paraules que es repeteixen massa.
-> El vessant artístic i creatiu dels núvols de paraules també dóna molt de joc: per presentar de forma diferent les normes d'aula, per decorar una samarreta...

Segur que ara mateix esteu frisant per crear un núvol de paraules (hehe ;-P), de manera que passo a presentar-vos algunes eines per fer-ne.  Fa temps en vam presentar dues, avui veurem dues més.

Wordle

Eficaç i sense complicacions, va molt bé per introduir-hi tot un text (fins i tot directament d'una web o url).  Et permet imprimir directament però no genera arxiu d'imatge, si el vols hauràs de fer una captura de pantalla.  Per funcionar necessita que tinguis el Java actualitzat (no et preocupis, si aquest és el cas ja t'ho avisa).  Aquí hi he copiat els versos de JV Foix:



ABCYa 

Permet enganxar un text que s'ha copiat prèviament o bé anar-hi introduïnt "a mà" les paraules desitjades.  La mida de les paraules és proporcional a la quantitat de vegades que s'hagin introduït. En aquest cas, m'he imaginat que uns alumnes de P-5 o 1r van sortint a la PDI i van escrivint el nom de la classe.  Quan es clica per obtenir el núvol de paraules, aquest ens mostra el resultat:
Aquest generador de núvols de paraules permet moltes opcions de personalització, canvi de lletra, fons, color i direcció del text...  

Hi ha tantes possibilitats d'usar els generadors de núvols com ocasions se t'acudeixin;  qualsevol cosa que es pugui posar en forma de llista pot convertir-se en un núvol de paraules.

TACfaners: no us perdeu aquest complert article de l'Observatorio Tecnológico, farcit de bones idees per aplicar els núvols de paraules a l'aula.


dimarts, 5 de maig del 2015

Padlet: què és i per a què serveix?

Hola, hola, TACfaners!
Avui us vull mostrar Padlet, un d'aquells recursos que ens agraden perquè és senzill d'utilitzar i té mooooltes possibilitats ;).  Aquesta eina vindria a ser una pissarra o tauler en línia col·laboratiu.


Padlet és un tauler que permet:
- treballar on-line sense descarregar cap programa al nostre ordinador.
- Accés sense necessitat de registre, tot i que si et registres t'ofereix més control de les diverses opcions.
- Penjar-hi fotos, vídeos, arxius... simplement arrossegant-los cap al tauler, o bé amb una URL.
- Escriure títols, comentaris o textos.
- Modificar i personalitzar el fons i la disposició d'allò que es va penjant.
Compartir el tauler i treballar-hi col·laborativament, amb actualizació automàtica.

He creat alguns taulers de Padlet per il·lustrar algunes de les seves aplicacions didàctiques:

* Per recollir una pluja d'idees sobre un tema determinat (projecte, tema d'educació emocional, propostes per resoldre un problema...)

* Per centralitzar la recollida de diferents aportacions per part dels alumnes (per exemple, un tauler on els/es nens/es recomanen llibres i lectures):

* Per recollir en forma de collage el resultat final o conclusions d'un treball o projecte:

* He trobat aquest on Padlet s'utilitza per a treballar una estructura de llengua anglesa a partir del tema dels planetes:

* Es podrien usar aquests taulers, també, per a fer un recull de receptes o altre tipus de textos, com a suport d'una presentació oral...
* Em sembla molt interessant, també, les possibilitats que ofereix com a diari d'aprenentatge: el seu format permet anar-hi afegint fonts d'informació, articles, enllaços a imatges i vídeos...  En aquests moments l'estic fent servir per a un MOOC sobre tauletes a l'escola i m'està resultant molt útil i visual.

He trobat aquest video de princippia que està molt bé i que explica perfectament com funciona padlet i les opcions de compartir els taulers:



TACfaners: ¿Se us acuden altres activitats per fer amb Padlet?  Aquí Julio González ha recopilat alguns exemples de padlets aplicats a diferents àrees.
Avui ho deixem aquí, la setmana vinent, més.