dimarts, 19 de maig del 2015

Meme: què és i com es fa?

Potser no sabies que es deia així, però de ben segur que veient la imatge següent sabràs què és un meme i segur que n'has rebut algun.


Va ser un biòleg (Richard Dawkins), l'any 1976, el primer que va usar el terme meme per a definir "aquelles frases, melodies populars o conductes que es transmeten en cada cultura a través de la imitació".  Així, serien memes la cançó que cantem pels aniversaris o les expressions populars com "això és més... que... "


En l'àmbit tecnològic, els memes són idees, imatges o símbols que es transmeten de forma exponencial pels medis d'internet (xarxes socials, blogs, canals de notícies, emails...).  L'origen de la paraula és l'arrel grega "mimema" que significa "quelcom imitat" i representa una forma de propagació cultural. 
Algú ha proposat que el nom adient en la nostra llengua seria "fenòmen d'internet", però no sé jo si aquesta proposta tan acadèmica tindrà massa èxit tenint en compte la naturalesa popular, viral i fins a cert punt, improvisada, d'aquest fenomen.

Els memes que més circulen són humorístics, tot i que també poden portar un missatge seriós i profund.  Sigui quin sigui el seu contingut, no hem d'oblidar que els memes es caracteritzen pel seu contingut viral, no per la seva veracitat.  L'altra característica és que són força efímers i que van evolucionant de forma complexa.  Aquí hi ha una extensa exposició de com una imatge de Keanu Reeves es transforma en meme i va evolucionant.



Són memes els vídeos que es transmeten de forma viral, que sovint formen part de campanyes publicitàries o bé que els usuaris pugen i "tunegen" al seu aire (per exemple, hi ha molts memes en forma de vídeo que "tunegen" un fragment de la pel·lícula "El Hundimiento").  O aquest, que forma part d'una campanya de samsung:



A les aules, a part de transmetre què és un meme i les seves característiques, podem treballar la competència comunicativa i la tecnològica proposant als alumnes que creïn memes al voltant d'un tema (refrany, dita, sentència...).  Alguns programes generadors de memes, molt senzills d'utilitzar poden ser memegenerator o meme-maker.


TACfaners: proveu de crear el vostre propi meme, comprovareu que és molt senzill i practicareu habilitats TIC i socials.  Com a curiositat, també podeu consultar una base de dades sobre els memes en circulació.
Tal vez no sabías que se llama así, pero seguro que viendo la siguiente imagen sabrás qué es un meme y seguro que has recibido alguno.


Fue un biólogo (Richard Dawkins), en 1976, el primer que usó el término meme para definir "aquellas frases, melodías populares o conductas que se transmiten en cada cultura a través de la imitación".  Según esto, serían memes la canción de "Cumpleaños feliz" o las expresiones populares "ser más... que...


En el ámbito tecnológico, los memes son ideas, imágenes o símbolos que se transmiten de forma exponencial por los medios de internet (redes sociales, blogs, canales de noticias, emails...).  El origen de la palabra es la raíz griega "mimema" que significa "algo imitado" y representa una forma de propagación cultural.
Alguien ha propuesto que un nombre adecuado en nuestro idioma sería "fenómeno de internet", pero no sé yo si esta propuesta tendrá demasiado éxito teniendo en cuenta la naturaleza popular, viral e improvisada (hasta cierto punto) de este fenómeno.

La mayoría de memes que circulan son humorísticos, aunque también pueden traer un mensaje serio y profundo.  Sea cual sea su contenido, está claro que éste se caracteriza por su viralidad, no por su veracidad.  Otra característica es que son efímeros y que evolucionan de forma compleja.
Aquí hacen una extensa exposición de cómo una imagen de Keanu Reeves se transforma en meme y va evolucionando.



También son una forma de memes los vídeos que se transmiten de forma viral, que a menudo forman parte de campañas publicitarias o bien que son subidos y "tuneados" por los usuarios, haciendo versiones (por ejemplo, hay muchos memes que subtitulan un mismo fragmento de la película "El hundimiento").  O éste, de una campaña de samsung:



En clase, además de transmitir qué es un meme y sus características, podemos trabajar la competencia comunicativa y tecnológica proponiendo a los alumnos, por ejemplo, que creen memes en torno a un tema (refrán, dicho, sentencia...)  Algunos programas generadores de memes, muy fáciles de usar podrían ser memegenerator o meme-maker.


TACfaners: probad de crear vuestro propio meme, comprobaréis que es sencillo y practicaréis habilidades TIC y sociales.  Como curiosidad, sabed que podéis consultar una base de datos sobre los memes en circulación.

4 comentaris:

  1. Uauuuuuuuuuu Joana que interessant.
    Amb tu sempre aprenc coses noves i m'encantaaaaaaaaaa.
    Un petonet guapa !!!!!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel comentari, Magda! És interessant això dels memes, oi? Una abraçada!!

      Elimina
  2. hace unos meses fue la primera vez que oí hablar de un meme, aunque no sabía lo que era lo veía todos los días en las redes sociales y curiosa que es una... empecé a investigar. Muchas gracias por tu entrada, guapa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Blanca, siempre es un placer tenerte por aquí! Feliz fin de semana.

      Elimina

M'agradaria molt que deixessis un comentari.
L'objectiu del blog és compartir informació que resulti útil, si és així o si tens algun dubte, no ho sabré si no m'ho dius!!
Gràcies :-)