dimarts, 12 de maig del 2015

Més eines per a fer núvols de paraules

Com a bons TACfaners que sou, ja sabeu que un núvol de paraules (o núvol de tags, que diuen alguns saberuts iniciats ^.^) és la representació visual de les paraules que componen un text, en el qual la mida és més gran com major és la freqüència en què apareixen les paraules en aquest text.

La web 2.0 està farcida d'eines per a fer núvols de paraules.  Podem fer ús d'aquest recurs en un grapat de situacions educatives, per exemple:
-> És un element atractiu per ilustrar un concepte en un document, presentació, web o entrada de blog.
-> Permet analitzar la densitat de paraules clau en un determinat text, i fins i tot fer comparacions entre dos textos o fonts.
-> Un núvol de paraules ens pot servir per presentar un tema nou o bé per sintetitzar un tema ja treballat.
-> És una eina diferent per presentar nou vocabulari.
-> Per crear una endevinalla visual, plena de paraules clau referides al concepte, personatge històric o terme que cal endevinar.
-> Per revisar l'estil d'un text que hem escrit, apreciant si el vocabulari és ric o pobre i si hi ha determinades paraules que es repeteixen massa.
-> El vessant artístic i creatiu dels núvols de paraules també dóna molt de joc: per presentar de forma diferent les normes d'aula, per decorar una samarreta...

Segur que ara mateix esteu frisant per crear un núvol de paraules (hehe ;-P), de manera que passo a presentar-vos algunes eines per fer-ne.  Fa temps en vam presentar dues, avui veurem dues més.

Wordle

Eficaç i sense complicacions, va molt bé per introduir-hi tot un text (fins i tot directament d'una web o url).  Et permet imprimir directament però no genera arxiu d'imatge, si el vols hauràs de fer una captura de pantalla.  Per funcionar necessita que tinguis el Java actualitzat (no et preocupis, si aquest és el cas ja t'ho avisa).  Aquí hi he copiat els versos de JV Foix:



ABCYa 

Permet enganxar un text que s'ha copiat prèviament o bé anar-hi introduïnt "a mà" les paraules desitjades.  La mida de les paraules és proporcional a la quantitat de vegades que s'hagin introduït. En aquest cas, m'he imaginat que uns alumnes de P-5 o 1r van sortint a la PDI i van escrivint el nom de la classe.  Quan es clica per obtenir el núvol de paraules, aquest ens mostra el resultat:
Aquest generador de núvols de paraules permet moltes opcions de personalització, canvi de lletra, fons, color i direcció del text...  

Hi ha tantes possibilitats d'usar els generadors de núvols com ocasions se t'acudeixin;  qualsevol cosa que es pugui posar en forma de llista pot convertir-se en un núvol de paraules.

TACfaners: no us perdeu aquest complert article de l'Observatorio Tecnológico, farcit de bones idees per aplicar els núvols de paraules a l'aula.


Como buenos/as TACfaners que sois, ya sabéis que una nube de palabras (o nube de tags, que diría algún sabiondo iniciado  ^.^) es la representación visual de las palabras que componen un texto, en donde el tamaño es mayor para las palabras que aparecen con más frecuencia.

La web 2.0 está llena de herramientas para hacer nubes de palabras.  Podemos usar este recurso en un buen puñado de situaciones educativas, por ejemplo:
-> Es un elemento atractivo para ilustrar un concepto en un documento, presentación, web o entrada de blog.
-> Permite analizar la densidad de palabras clave en un texto, e incluso hacer comparaciones entre dos textos o fuentes.
-> Una nube de palabras nos puede servir para presentar un tema nuevo o bien para sintetizar y cerrar uno ya trabajado.
-> Es una herramienta diferente para presentar nuevo vocabulario.
-> Para crear una adivinanza visual, llena de palabras clave referidas al concepto, personaje histórico o término que hay que adivinar.
-> Para revisar el estilo de un texto que hemos escrito, apreciando si el vocabulario es rico o pobre y si hay determinadas muletillas que se repiten demasiado.
-> La vertiente artística y creativa de las nubes de palabras también da mucho juego: para presentar de forma diferente las normas de aula, para decorar una camiseta...

Seguro que ahora mismo sentís un deseo irrefrenable de crear una nube de palabras (jejeje ;-P), de manera que paso a presentaros algunas herramientas para ello.  Hace tiempo presentamos un par de ellas, hoy veremos otras dos.

Wordle

Eficaz y sin complicaciones, va muy bien para introducir todo un texto (incluso desde una web o url). Te permite imprimir directamente la nube obtenida, pero no genera archivo de imagen;  si lo quieres, tendrás que hacer una captura de pantalla.   Para funcionar necesita que tengas el Java actualizado (no te preocupes, si es el caso ya te avisa)  Aquí he copiado unos versos de JV Foix:



ABCYa 

Permite pegar un texto que se haya copiado previamente, o bé introducir "a mano" las palabras deseadas. El tamaño de las palabras en la nube resultante es proporcional a las repeticiones.  En este caso, me he imaginado unos alumnos de P-5 o 1º que van saliendo a la PDI y van escribiendo sus preferencias para el nombre de la clase.  Cuando se pincha para generar la nube de palabras, nos muestra claramente el resultado:
Este generador de nubes de palabras permite muchas opciones de personalización: cambio de letra, color y dirección del texto...

Hay tantas posibilidades de usar los generadores de nubes como ocasiones se te ocurran;  cualquier cosa que se pueda poner en forma de lista puede convertirse en una nube de palabras.

TACfaners: no os perdáis este completo artículo del Observatorio Tecnológico, cuajado de buenas ideas para aplicar las nubes de palabras en el aula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

M'agradaria molt que deixessis un comentari.
L'objectiu del blog és compartir informació que resulti útil, si és així o si tens algun dubte, no ho sabré si no m'ho dius!!
Gràcies :-)